Distribuie
Salvează
Planifică traseul până aici
Fitness
Drumeţie

Casa de vânătoare Cîmpuşel – Piatra Iorgovanului – Lunca Berhina

Drumeţie · Transilvania
Răspunzător pentru conținut
New Horizons Foundation Lupeni Headquarter Partener certificat 
  • Piatra Iorgovanului
    / Piatra Iorgovanului
    Foto: Dana Bates, New Horizons Foundation Lupeni Headquarter
Hartă / Casa de vânătoare Cîmpuşel – Piatra Iorgovanului – Lunca Berhina
1200 1500 1800 2100 2400 m km 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Acest itinerar porneste din zona casei de vanatoare Campusel, urmareste marcajul cu triunghi rosu spre Vf. Piatra Iorgovanului, merge la stanga spre Saua Soarbele si coboara in lunca Berhina, pe raul Lapusnicu Mare. 

9,5 km
4:12 ore
928 m
874 m

Din dreptul casei Vânătorești Câmpuşel, pe marginea DN66A  se găsește o deschidere cu un loc de popas amenajat. De aici porneşte traseul nostru, marcat cu triunghi roşu. La început se trece Jiul de Vest, urmat de o poiană mare, apoi după intrarea în pădure începe o urcare mai dificilă, devenind tot mai înclinată odată cu parcurgerea traseului. În prima porțiune se întâlnescu conifere, urmate de foioase, iar mai sus din nou conifere. Odată cu apropierea de golul alpin apare jneapănul și frumoase poieni deschise, ce conduc spre creastă. În spate lăsăm priveliştea frumoasă a muntelui vecin Oslea, situat pe cealaltă parte a văii Jiului de Vest,  iar în dreapta (est) se deschide o prăpastie ameţitoare. În creastă traseul se intersectează cu un altul, marcat cu bandă roșie în dreptul unei stânci mari, albicioase. De aici se zărește stâncăria impunătoare a vârfului Pietrei Iorgovanului.

De aici, calea întoarce la piatra albă și ocolește Piatra Iorgovanului pe o potecă tăiată în fața sa nordică, ieșind într-o șa lată, în stangă căreia se vede o stână de oi. Din acest punct traseul cotește spre dreapta, ținând calea dreaptă spre Vf. Stănnuleții Mari, până ajunge în Șaua Paltina. Aici este punctul de bifurcație al traseului cu banda roșie (care continuă spre Godeanu) cu traseul nostru, care coboară spre nord, lăsând calcarele vârfului Stănuleţii Mari în dreapta. Urmărind stâlpii de marcaj se ajunge pe un culoar lat mărginit de jnepeni, molizi şi calcare, traversat în serpetine, până în poiana mare cu vegetaţie specifică stânelor (ştevie, urzici) care se deschide în față. Din poiană cotim puţin dreapta şi intrăm în pădure. Urmează ultima coborâre prin pădurea de molid şi apoi de amestec până la Lunca Berhina, la drumul spre Poiana Pelegii, pe valea Lăpuşnicului Mare.

Recomandarea autorului

Observații: Traseu periculos iarna, mai ales în zona Piatra Iorgovanului.

outdooractive.com User
Autor
Dana Bates
Ultima modificare: 08.01.2018

Altitudine maximă
1995 m
Altitudine minimă
1178 m

Start

Casa de vanatoare Cimpusel (1178 m)
Coordonate:
Geographic
45.262401, 22.870729
UTM
34T 646767 5013802

Destinație

Lunca Berhina

Transport public

Autocare Viitorul/ Normandia sau tren pana in localitatea Petrosani (580-680 m alt.), municipiu situat pe Jiul de Est, în apropiere de Muntii Vîlcan. Acesta este centrul administrativ al exploatarii carbonifere, centrul cultural si turistic al Depresiunii Petrosani. De aici pleaca itinerare în muntii Parîng, sureanu si spre localitatile de la poalele muntilor Vîlcan si Retezat. Pentru Muntii Vîlcan se pot folosi liniile de autobuze I.G.O. spre Aninoasa sau Uricani, care au plecarea din piata garii. Cursele de Aninoasa servesc drumetilor ce aleg traseul 15 (Iscroni - cabana Vulcan). Pentru celelalte puncte de plecare (între Iscroni si Uricani) se folosesc cursele de Uricani. Pentru traseele care pornesc mai sus de Uricani, pe Jiul de Vest, exista curse auto Uricani - Cîmpu lui Neag. De la Petrosani la Lupeni se poate alege si calatoria pe cale ferata.

 

Mijloacele de transport in comun va pot aduce pana in zona Cheile Butii. Mai departe nu exista mijloc de transport in comun.

Planifică-ți călătoria pentru a ajunge cu trenul, cu mașina, pe jos sau cu bicicleta.


Întrebări & răspunsuri

Pune prima întrebare

Ai întrebări cu privire la acest conținut? Aici este locul potrivit pentru a le formula.


Recenzii

Scrie prima recenzie

Fii primul care să recenzeze și să-i ajute pe alții


Fotografiile altora


Distanță
9,5 km
Durata
4:12 ore
Ascensiune
928 m
Coborăre
874 m

Statistici

: ore
 km
 m
 m
Altitudine maximă
 m
Altitudine minimă
 m
Show elevation profile Minimizare profil altitudine
Pentru a modifica intervalul de vizualizare, apropie (pentru mărire) sau depărtează (pentru micșorare) săgețile.