
Echipamentul de avalanșă pentru schiori
Transmițătorul
Transmițătorul pentru avalanșă se utilizează pentru localizarea persoanelor îngropate. Are un mod de trimitere și unul de primire. În primul, semnalele sunt transmise la intervale regulate și sunt înregistrate de un alt dispozitiv aflat în modul de recepție. În acest fel, se poate urmări poziția unei victime și, în cele din urmă, localizarea ei precisă. Pentru ca dispozitivele să funcționeze optim, trebuie respectate câteva sfaturi:
- Un semnal e generat numai dacă atât persoana îngropată, cât și căutătorul au un transmițător de avalanșă funcțional și pornit.
- E necesară verificarea dispozitivului înainte de tură. Alternează setarea dispozitivelor și verifică dacă îți poți localiza partenerul. De asemenea, ține cont ca bateriile să fie încărcate.
- Dispozitivul trebuie să fie în modul de trimitere pentru întreaga tură. Treci în modul de primire numai atunci când cauți pe cineva care a fost îngropat. Atenție că în acest mod nu mai poți fi localizat.
- Dispozitivul trebuie transportat întotdeauna aproape pe corp, nu în rucsac. Altfel, riști să-l pierzi într-un accident.
Sonda
Odată ce s-a stabilit poziția unei persoane îngropate, se utilizează sonda. Cu ajutorul acesteia, poți identifica adâncimea la care se află persoana și poți marca clar locul în care trebuie săpat.
Sondele constau de obicei din mai multe segmente care pot fi asamblate rapid între ele printr-un sistem de pliere. Au o lungime de aproximativ 2,40 m și au un sistem de semnalizare tipărit pe suprafață pentru a vedea adâncimea la care se află victima.
De altfel, o sondă este utilă și în alte domenii. De exemplu, cu ea se pot verifica porțiunile riscante ale pârtiei în stilul freeride (de exemplu, zona de aterizare după acrobații).

Foto: Ortovox Safety Academy
Lopata
La o avalanșă, zăpada este extrem de compactă și are o densitate mult mai mare decât zăpada obișnuită. Prin urmare, trebuie să ai întotdeauna o lopată solidă pentru a putea veni în ajutorul unei victime îngropate în caz de urgență. Îndepărtarea zăpezii cu mâinile goale este aproape imposibilă.
Lopețile pentru avalanșă sunt fabricate dintr-un material ultra-ușor, dar robust, cum ar fi aluminiul sau carbonul. De asemenea, pot fi pliate sau demontate în piese individuale, astfel încât să poată fi depozitate în rucsac.
Airbagul de avalanșă
Dacă emițătorul radio, lopata și sonda sunt utilizate atunci când o persoană a fost deja îngropată, airbagul pentru avalanșă este singurul ajutor care te poate proteja în mod activ de a fi îngropat. Într-o zonă cu risc de avalanșă, airbagul face parte din echipamentul vital de urgență.
Rucsacul cu airbag funcționează conform așa-numitului „principiu de sortare”. Adică într-un amestec de elemente de diferite dimensiuni, cele mai mari se deplasează întotdeauna în sus. Un airbag umflat mărește semnificativ volumul sportivului și asigură șanse mai mari de rămânere la suprafața avalanșei sau doar de îngropare ușoară.